עמוד הבית » השמנה מעלה את הסיכון לדמנציה

השמנה מעלה את הסיכון לדמנציה

השמנה ידועה כאחד מגורמי הסיכון החשובים בעולם הרפואה לתמותה ולמחלות. היא קשורה בין היתר למחלות כלי דם והתקפי לב, סכרת, עליה ברמת הכולסטרול, דום נשימה בשינה, שבץ מוחי ועוד מחלות רבות נוספות.

מחקר חדש שבוצע בשבדיה ופורסם בכתב העת Neurology קובע שהשמנה מעלה את הסיכון לדמנציה ב-300%, ובכך מתווסף אל רשימת הסיכונים הארוכה הקשורה להשמנה גם התחום הנוירולוגי ומחלות קשות כמו דמנציה ואלצהיימר.

במחקר המדובר נבדקו 8534 זוגות תאומים בני יותר מ-65 ונמצא ש-350 מהם סבלו מאלצהיימר ו-114 מחשד לדמנציה. לפי החוקרים, הנבדקים שסבלו מהשמנה היו בסיכון של 71% יותר לחלות במחלות הנוירולוגיות האלה לעומת אלה שלא סבלו מהשמנה, ובכך הוכחה ההשערה שהשמנה מעלה את הסיכון להתפתחות דמנציה.

דמנציה

דמנציה היא המחלה הנפוצה ביותר הקשורה לניוון המוח ומערכת העצבים. מחלת הדמנציה מתפתחת בגילאים המאוחרים לאחר שרקמת המוח מתנוונת בגלל סיבות שונות ומפסיקה לתפקד כראוי.

כתוצאה מכך, נפגעות יכולות קוגניטיביות שונות כמו יכולת הזיכרון, התמצאות במרחב והיכולת לפעול בצורה שכלתנית ולקבל החלטות נכונות. בנוסף, אנשים הסובלים מדמנציה סובלים גם מהפרעת התנהגות, מהתקפים פרנואידים שונים ומבעיות נפשיות נוספות כמו דיכאון, חרדה ובעיות נוספות, בהן יש צורך לטפל.

השמנה ודמנציה – חשיבות המחקר

הקשר בין השמנה לדמנציה הוא קשר חשוב ביותר שיש לקחת בחשבון כאשר מתחילים בטיפול לירידה במשקל. אם עד היום עודדו אנשים הסובלים מהשמנה לרדת במשקל על מנת להימנע ממחלות כלי דם, עכשיו גם ניתן להשתמש ב"קלף" הדמנציה לשם כך.

ירידה במשקל כבר מגיל צעיר יכולה לשפר באופן משמעותי את הסיכויים להימנע ממחלת הדמנציה, ולכן מבחינת בריאות הציבור חשוב ביותר לעודד הורדה במשקל על ידי שיטות שונות ובכך להימנע מדמנציה ומחלות נוירו-דגנרטיביות נוספות.

מחקר זה מצטרף למחקרים נוספים שרואים קשר בין השמנה לדמנציה, ומדגישים את נושא המלחמה בעודף המשקל ופיתוח הבריאות הכללית על מנת לשפר את איכות היכולת הקוגניטיבית בגיל השלישי ולהוריד את הסיכויים להתפתחות דמנציה.

השמנת יתר בישראל

מגמת ההשמנה מתפתחת וחמורה מאוד בעולם, וכיום חיים בעולם כ-1.6 מיליארד מבוגרים הסובלים מעודף משקל ובארה"ב, כ-50% מהאוכלוסיה סובלת מהשמנה.

במדינת ישראל תופעת ההשמנה יחסית נפוצה, כאשר על פי נתוני משרד הבריאות כ-44% מהגברים וכ-31.7% מהנשים סובלים מהשמנה. תופעה זו אופיינית לכל המגזרים וכן לבני נוער, ומשרד הבריאות עושה מאמצים רבים על מנת לעודד אורח חיים בריא, ירידה במשקל ופעילות גופנית.

מבחינת דמנציה, בישראל חולים כ-100,000 קשישים במחלת האלצהיימר, שפוגעת בדרך כלל באנשים מעל גיל 65. לפי המחקר האחרון, המלחמה בהשמנה חשובה ביותר, על מנת להציל חיים ולשפר את אורח החיים.

האם ניתן למנוע התפתחות אלצהיימר

עד היום רווחו הדעות שעל מנת להימנע מניוון נוירולוגי כדאי מאוד להקפיד על גירוי קוגניטיבי תדיר. לימוד שפה חדשה, עיסוק בקריאה, פתרון תשבצים ופעילויות נוספות לגירוי המוח, עוזרים באופן כללי למניעת התדרדרות הרמה הקוגניטיבית ולשמירה על צלילות לאורך זמן.

מלבד זאת, פעילות גופנית מתונה כמו שחייה או הליכה משפרת באופן משמעותי את התפקוד הקוגניטיבי, משפרת את כוח השרירים ואת המשקל ועוזרת מאוד להישאר "צעירים ויפים". לפי המחקרים האחרונים בתחום, גם הימנעות מהשמנה חשובה ביותר על מנת למנוע את הניוון הנוירולוגי ואת התפתחות המחלות הקשות כמו דמנציה ואלצהיימר.

כאמור, הימנעות מהשמנה חיונית גם במניעת מחלות ובעיות בריאותיות רבות, כמו סכרת, מחלות לב ותופעה של דום נשימה בשינה. במחקרים שנעשו לאחרונה נמצא כי בדומה להשמנה, גם דום נשימה בשינה מעלה את הסיכון לדמנציה.

כמו כן, שמירה על אורח חיים חברתי והקפדה על מפגשים עם אנשים נוספים ועל שיחות רבות עוזרות מאוד לשמור על המצב הקיים ולמנוע את התפתחות הדמנציה. בנוסף, מחקרים מראים כי קיים קשר בין עששת לדמנציה ושמירה על היגיינה הפה היא חשובה לשם מניעה של פגיעה קוגניטיבית.

ראו גם:

מה הקשר בין דמנציה לבין אפילפסיה ופירכוסים

רמת אסטרוגן גבוהה והגברת הסיכון לדמנציה

שרימפס פעם בשבוע מסייע במניעת אלצהיימר


    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715434

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר