עמוד הבית » הקשר בין ויטמין D לאלצהיימר

הקשר בין ויטמין D לאלצהיימר

מחקר חדש מצא כי ככל שרמתו של ויטמין D בגוף עולה, כך פוחת הסיכון לאלצהיימר. מחקר זה בדק 498 נשים מבוגרות (גיל ממוצע של  79) לאורך תקופה של שבע שנים. הקשר הקיים בין ויטמין D לאלצהיימר לא מובן עד הסוף, גם לאחר מחקר זה. מבחינה פיסיולוגית ויטמין D  הוא הורמון סטרואידי אשר פועל בעיקר במערכת העצבים המרכזית, ולכן הקשר שלו להתנוונות נוירונים.

ידוע כי אצל מבוגרים ישנה רמה נמוכה של וויטמין D, כך שהוא משפיע על 90% מהאוכלוסייה. תיקון חוסר זה יכול להגן באופן פוטנציאלי על האנשים המבוגרים מפני ירידה או התדרדרות קוגניטיבית. עד מחקר זה, לא נעשו מחקרים אשר בדקו את היתרונות שיש למשלימים תזונתיים המכילים ויטמין D, על טיפול או מניעת הדמנציה.

שיטת המחקר

הנסייניות נלקחו ממחקר אשר נעשה על אוסטאופורוזיס, ולכן הן לא קיבלו תוספות של ויטמין D. הן חולקו לשלוש קבוצות על פי תחילת המחלה הדמנטית. מחלות אלה יכולות להיות דמנציה, אלצהיימר ועוד. נשים אלה נשאלו באמצעות שאלון על אספקת ויטמין D מהמזון אשר הן אוכלות, ורמה זו נחשבה וחושבה כרמת הבסיס.

גורמים נוספים אשר נלקחו בחשבון היו גיל, משקל, (BMI), רמה קוגניטיבית בסיסית, רמת השכלה, פעילות פיסית, חשיפה לשמש, נכות, נוכחות מחלות כרוניות, יתר לחץ דם (ולכן על פי מחקרים תרופות ללחץ דם יכולות למנוע אלצהיימר), דיכאון ושימוש בתרופות פסיכיאטריות.

לאחר ארבע שנים של המחקר הקודם אשר מטרתו הייתה לבדוק את גורמי הסיכון לשברים והתפתחות אוסטאופורוזיס, הן התבקשו להמשיך במחקר נוסף לעוד שלוש שנים. מכיוון שמחקר זה בדק את הקשר בין וויטמין D  והסיכון להתפתחות דמנציה, הנשים אשר נכללו במחקר זה, היו נשים אשר לא הייתה שום עדות למחלה דמנטית כלשהי. מעבר לכך הנשים לא נטלו תוספות של וויטמין D מעבר למה שנלקח באופן טבעי במזון.

תוצאות המחקר

בשנה השביעית של המעקב אחר הנסייניות, מצבן הקוגניטיבי הוערך באמצעות ראיון סטנדרטי ובדיקה מנטלית על ידי רופא גריאטרי ונוירולוג. בדיקה זו נעשה בשילוב שאלון אשר בדק את רמת וויטמין D במזון.

השאלון כלל 21 שאלות אשר בדקו אכילת מזון ים, דגים ומינים אחרים (כמו חלב, יוגורט, גבינות רכות ושמנות), ביצים, פירות וירקות, שוקולד, שתייה חריפה ועוד.  המחקר העלה כי מתוך 498 הנשים אשר השתתפו, 98 נשים היו בעלי רמה פוטנציאלית גבוהה של וויטמין D.

בסוף תקופת המעקב, 361 מהנשים היו לא דמנטיות. בעוד שהנשים אשר פיתחו תסמינים של מחלה דמנטית היו בעלי רמות וויטמין D  נמוכות, והיו חשופות פחות לשמש. מסקנות המחקר היו, אם כך, כי ספיגה נמוכה של וויטמיןD  מהמזון קשורה לסיכון להתפתחות מחלה דמנטית. צריכה גבוהה של וויטמין D, הורידה סיכון זה בארבע.

מסקנות המחקר

עד היום נעשו שני מחקרים אשר חקרו את הקשר שבין וויטמין D והתנהגות קוגניטיבית. המחקר הראשון אשר נעשה על 69 נשים מבוגרות, מצא קשר שלילי בין ספיגת ויטמין D מהמזון במשך שלושה ימים ותוצאות עגומות בבדיקה קוגניטיבית.

המחקר השני הראה אשר כלל 5596 נשים מבוגרות שלא נטלו תוספות של הוויטמין, אלה אשר הייתה להם ספיגת וויטמין נמוכה באופן שבועי היו קשורות יותר להתדרדרות קוגניטיבית ברמה זו או אחרת.

המחקר הנוכחי אשר בדק את הנשים לאורך שנים, הוא בעל תוצאות משמעותיות יותר. עם זאת, יש לקחת בחשבון את מגבלות הניסוי, אשר נערך על נשים עצמאיות אשר יש להן נגישות וזמינות למזון אשר עשיר בוויטמין D.

ראו גם:

הקשר בין עששת לדמנציה
אלצהיימר וסרטן העור
הקשר בין דמנציה לבין אפילפסיה ופירכוסים


    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715434

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר