עמוד הבית » תסמינים של אלצהיימר: שלב אחר שלב

תסמינים של אלצהיימר: שלב אחר שלב

אלצהיימר היא מחלה שפוגעת בתאי מוח באזורים קורטיקליים עילאיים, כלומר החלקים העליונים של קליפת המוח, שהם אלה שאחראים על התפקודים הקוגניטיביים שלנו. מוח האדם נחלק לכמה אזורים תפקודיים שמתחלקים לשתי קבוצות עיקריות – האזורים החייתיים והאזורים הקוגניטיביים הגבוהים, וזו ההזדמנות להסביר על תפקודיהם:

פרוייקט הקונקטום האנושי

תפקוד בסיסי חייתי: תפקודים שכוללים שמירה על מערכת פיזיולוגיות בסיסיות כמו תפקוד הלב ומערכת הנשימה, תפקוד מוטורי שכולל את יכולות התנועה וההפעלה של השרירים והשלד, ותפקוד של אינסטינקטים בסיסיים כמו חיפוש אחר מזון או הזדווגות ורבייה. 

תפקוד עילאי: אם התפקוד החייתי משותף לנו ולבעלי חיים אחרים, התפקודים העילאיים אופייניים לבני אדם, והם כוללים תפקודים קוגניטיביים מורכבים כמו חשיבה מופשטת, יכולת הסקת מסקנות, אנליזה וסינתזה של מידע – כלומר היכולת לנתח ולפרק מידע ולהרכיבו מחדש, זיכרון, ריכוז, חלוקת קשב, ועוד יכולות שפחות קיימות בעולם החי. 

כשעושים סריקות מוח אצל חולי אלצהיימר, אפשר לראות פגיעה אמיתית ברקמת המוח באזורים הגבוהים. תאי המוח באזורים אלה מתנוונים ומתים, והקשרים ביניהם נעלמים. אותם קשרים הם אלה שיוצרים למידה של פעילויות קוגניטיביות, ובלעדיהם היכולות האלה הולכות ומידרדרות. הפגיעה משאירה את קצות העצבים חשופים וכך נפערים חללים במוח. באופן הזה נוצרים דמנציה ותסמינים נוספים שרובם נוגעים ליכולות קוגניטיביות שממשיכות את תהליך ההידרדרות. 

הפרדה בין תסמינים מוקדמים למאוחרים של אלצהיימר היא משימה קשה משום שמדובר בהידרדרות הדרגתית של אותם תסמינים. התסמינים הללו באים לידי ביטוי בצורה קלה בשלביה הראשונים של המחלה, וככל שהיא מתקדמת השפעת התסמינים מתגברת והמחלה משפיעה לרעה על עוד ועוד תחומים בחיים ובשגרה. 

תסמיני אלצהיימר בשלבים מוקדמים של המחלה

אחד התסמינים האופייניים מאוד בקרב חולי אלצהיימר הוא אובדן הזיכרון. אובדן זיכרון מופיע כבר בשלבים הראשונים של המחלה, אך רבים מהחולים ובני משפחותיהם כלל לא משייכים זאת לאפשרות של מחלות דמנטיות, אלא לירידת זיכרון שגרתית של גיל הזיקנה. אולם אט אט בתהליך הדרגתי הופכים פרקי השכחה לנפוצים יותר ויותר: בהתחלה החולים שוכחים פרטים יומיים ושגרתיים כמו היכן ממוקמים חפצים שונים, איפה הם הניחו דברים מסוימים, וכך הם נוטים לאבד דברים משום שהם לא זוכרים היכן הניחו את הארנק, המפתח, המעיל, וכדומה. 

מאפיין נוסף שמגיע כבר בשלבים המוקדמים של מחלת אלצהיימר הוא שכחת החלטות והתחייבויות. זה לא דבר נדיר שהסובלים ממחלות דמנטיות לא מגיעים לפגישות שקבעו ולא לא זוכרים מה עליהם לעשות. אחת הדרכים להתמודד עם המגבלה הזו בשלבים הראשונים של המחלה, היא להחליט על מקומות קבועים לחפצים ולנהל יומן שבו יירשמו המטלות והמשימות שאותן יש לבצע. ברישום הזה ניתן גם לציין היכן הונחו החפצים כדי שאם החולה ישכח את המקום הקבוע – יהיה לו את המידע זמין ביומן. 

שינויים במצב הרוח בשלבים הראשונים

עוד שינוי אופייני לאלצהיימר כבר בשלב המוקדם, הוא שינויים ניכרים במצב הרוח של החולים. חולי אלצהיימר נעשים רגזניים יותר וחשדנים, שני רגשות שנובעים בעיקר בגלל אובדן יכולות הזיכרון. נסו לחשוב כמה אנחנו, האנשים הבריאים, מתעצבנים כשאנחנו לא מצליחים למצוא את כרטיס האשראי או המפתח לרכב, ואז תנסו לדמיין מה עובר על הסובלים מאלצהיימר ששוכחים כמעט הכול. חלק מאובדן הזיכרון נוגע גם למי זה הבן אדם שעומד מולי עכשיו – האם אני יכול לסמוך עליו? חולי האלצהיימר לא תמיד זוכרים שהם מכירים את אופיו של האדם שמולם ולכן הם מרגישים שהם לא יכולים לבטוח בהם. 

השינויים התכופים במצבי הרוח של חולי אלצהיימר הופכים אותם לבלתי צפויים, ולא ניתן לנבא מה אנחנו יכולים לעשות כדי לשמח אותם וממה עלינו להימנע כדי לא להרגיז אותם. כל דבר עלול לגרום לתגובה חריגה מצדם ואי אפשר לדעת איך הם יגיבו לכל פעולה שנעשה או משהו שנגיד.

תסמיני אלצהיימר בשלבים מתקדמים של המחלה

התסמינים שהזכרנו בשלבים המוקדמים של המחלה ממשיכים גם בשלביה המאוחרים, והם הולכים ומחריפים, ומקיפים תחומים גדולים יותר בחיים. הפרעות הזיכרון הקלות ששייכנו לגיל המבוגר הופכות לקשות יותר, וכבר לא ניתן להתגבר עליהן באמצעות קביעת מקום קבוע לחפצים או רישום ביומן. 

החרפת בעיית הזיכרון גורמת ללוקים באלצהיימר לשכוח לעשות פעולות יומיות שגרתיות כמו למשל לשכוח לאכול או ליטול תרופות קבועות. החולים מתחילים לעשות פעולה אך שוכחים מכך או לא זוכרים מה הם התחילו לעשות ואיך הם הגיעו למצב הזה שבו הם נמצאים. כתוצאה מכך, תופעה שמאפיינת במיוחד חולי אלצהיימר, היא להתחיל ללכת למקום כלשהו אך באמצע הדרך לשכוח לאן, ואז הם הולכים לאיבוד. בהמשך התקדמות המחלה החולים שוכחים גם פרצופים של אנשים מוכרים, אפילו בני משפחה קרובים כמו בן או בת זוג וילדים. הדבר הזה הופך את החיים לצד חולה במחלות דמנטיות לקשה במיוחד מבחינה נפשית. 

מאפיין שכיח נוסף בשלב המתקדם של מחלת האלצהיימר הוא התנהגות שלא לפי הנורמות. הסיבה לכך קשורה שוב באובדן הזיכרון, החולים במחלה פשוט שוכחים מה הם כללי ההתנהגות המקובלים ולכן כל מצב חברתי הופך למוזר או קשה, משום שהם לא יכולים להתמודד עם פענוח המצב, כפי שציינו בתחילת המאמר – אין להם את היכולת לנתח מידע, לפרקו ולהרכיבו מחדש. 

תסמינים נפוצים בשלבים האחרונים של אלצהיימר

בשלב הזה, לקשיי הזיכרון מצטרפים גם קשיים בדיבור. החולים לא מצליחים למצוא מילים מתאימות להשלמת דבריהם ולכן הם מפסיקים משפט באמצע. צורת ביטוי נוספת לקושי הזה הוא להשתמש במילים לא קשורות משום שהם חושבים שזו המילה, אך המשמעות שלה שונה וכך קשה להבין את דבריהם. זה יכול להוביל לכעס עליכם מצדם על כך שאתם לא מבינים אותם. אל הקושי בזיכרון ובדיבור מתלווה גם פגיעה ביכולת החשיבה המופשטת. 

מצבי הרוח המתחלפים תדיר משנים את האישיות של האדם היקר לנו לחלוטין, וקרובי משפחה של חולי אלצהיימר מספרים כי זהו לא האדם שהם הכירו. בשלבים האחרונים של המחלה החולה כבר הופך לתלוי לחלוטין בעזרה מבחוץ והוא לא יכול לבצע שום פעולה בעצמו. לרוב החולה יהיה מרותק למיטה מבלי יכולת לדאוג לצרכים הבסיסיים ביותר. 

ההתמודדות עם חולי אלצהיימר בשלבים המתקדמים של המחלה אינה קלה ולא נוכל לצבוע את המציאות בוורוד. אם אתם מבחינים באדם הקרוב אליכם בתסמינים קלים, אל תפטרו זאת בקלות וכדאי להתחיל תהליך אבחון כדי לאפשר זמן ארוך ככל הניתן של חיים לצד התסמינים. אם המחלה כבר בשלב מתקדם, זכרו ששום דבר ממה שקורה אינו אשמת החולה ובוודאי שלא באשמתכם. הימנעו מלכעוס, לצעוק, או להתווכח, וגייסו את כל האמפתיה שאתם יכולים להציע. באופן הזה תוכלו לתת ליקיריכם תקופת חיים איכותית ככל האפשר ובכבוד המרבי שמגיע להם.  

בית אבות לחולי אלצהיימר בשלבים המתקדמים של מחלת האלצהיימר כבר קשה לטפל בקרובים לנו במסגרת המשפחתית. מכיוון שהחולה הופך לתלותי באופן מלא, האפשרויות הן עובד זר או מסגרת בית אבות עם מחלקה לתשושי נפש. ישנם גם בתי אבות ייעודיים לתשושי נפש. בית אבות סיעודי מיועד לקשישים בכל מצב סיעודי בגלל מגבלות פיזיות, כשהמחלקה לתשושי נפש מעניקה פתרונות לחולים במחלות דמנטיות ובראשן אלצהיימר. כאן תוכלו לקרוא בהרחבה על בית אבות סיעודי ובית אבות לתשושי נפש.


    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715434

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר