עמוד הבית » על דמנציה, סוכרת והקשר ביניהם

על דמנציה, סוכרת והקשר ביניהם

סוכרת ודמנציהדמנציה וסוכרת הן שתי מחלות כרוניות שהשכיחות שלהן נמצאת בעלייה ככל שאנו מזדקנים. עד לפני מספר שנים לא היה מקובל לקשר בין שתי המחלות והיה נראה כי אין השפעה של המחלות זו על זו.

כיום, שבאים וצצים עוד ועוד מחקרים שמראים כי ההנחה הקודמת הייתה שגויה ולמעשה ניתן להצביע על קשר מובהק בין מחלת הסוכרת למחלת האלצהיימר כאשר הראשונה מעלה את הסיכוי לחלות בשנייה. מספר מנגנונים הוצעו לקשר שבין שתי המחלות וכן דרכי התמודדות ומניעה אותם נסקור במאמר הבא.

מה מאפיין את שתי המחלות?

סוכרת של הגיל המבוגר, או כפי שהיא מכונה בשפה הרפואית "סוכרת מסוג 2" היא מחלה שנגרמת עקב עמידות של תאי הגוף להורמון אינסולין שאחראי על הכנסת גלוקוז (סוכר) מהדם אל התאים.

עמידות להורמון מביאה לעלייה ברמות הסוכר בדם וכן להפרשה מוגברת של אינסולין בשלבי המחלה המוקדמים. עלייה זו ברמת הגלוקוז בדם גורמת לפגיעה בתהליכים רבים בגוף ולפגיעה באיברים רבים כאשר הנפוצים שבהם הם: עיניים, כליות, לב, מוח ועצבים.

דמנציה היא מצב של ירידה ביכולות הקוגניטיביות של אדם המתבטאת במגוון תחומי החיים, הפעילות והתקשורת בין אישית. מצבי דמנציה יכולים להיות תוצאה של מחלות בכלי הדם של המוח כמו שבץ מוחי, או תוצאה של מחלות של המוח עצמו כמו מחלת האלצהיימר ומחלת הפרקינסון.

המנגנונים בהם נגרמת דמנציה אינם ברורים לחלוטין אך מדובר במצבים המתפתחים עקב הצטברות של חלבונים רעילים לרקמת המוח שגורמים לחסימה של אותות עצביים המועברים בין חלקי המוח השונים.

קשר אפשרי בין סוכרת לדמנציה

כאמור, הקשר בין שתי המחלות הנ"ל הוצע כבר לפני מספר שנים ונבדק בלא מעט מחקרים שמטרתן הייתה ללמוד מהם המנגנונים המשותפים לשתי המחלות שיכולים להסביר את הופעתן יחד. במקביל מחקרים אחרים עוסקים בשאלת הטיפול והמניעה של דמנציה בחולים סוכרתיים או בחולים המוגדרים טרום סוכרתיים.

מספר מחקרים אפדימיולוגיים בוצעו ברחבי העולם והראו באופן מובהק כי אנשים הסובלים מסוכרת נוטים לחלות במחלות דמנציה יותר מאשר אנשים שאינם סובלים מסוכרת או מחלות רקע אחרות.

מחקרים שבאו לבחון את הסיבה לקשר בין שתי המחלות העלו מספר תיאוריות:

הראשונה מתייחסת לדמנציה על רקע וסקולרי– כלומר דמנציה שהמקור לה הוא אוטם של כלי דם במוח שהוביל להתפתחות של שבץ. דבר ידוע הוא שסוכרת מעלה את השכיחות של אירועים וסקולריים שונים היות והיא פוגעת בכלי דם קטנים ויכולה לגרום לדימום מוחי או אוטם בכלי הדם של המוח.

בנוסף, הועלתה השערה כי עצם העלייה ברמות הגלוקוז בדם אצל אנשים חולי סוכרת גורמת בעצמה לפגיעה ראשונית בתאי המוח אשר אמנם צורכים גלוקוז לצורך תפקודם התקין אולם רמות גבוהות מידי של גלוקוז יכולות לפגוע בתאי המוח במנגנונים שונים של נזק.

מחקרים אחרים הציעו אפשרות כי קיים קשר בין הרמות הגבוהות של אינסולין בדמם של החולים לבין הצטברות של חומר בשם עמילואיד במוח שהוא החומר שהצטברותו גורמת להתפתחות של אלצהיימר.

טיפולים ומניעה

לקשר בין סוכרת לדמנציה מספר משמעויות בתחום הטיפולי והאבחנתי:

ראשית מדובר בסיבה חשובה נוספת לניטור ולהקפדה על רמות מאוזנות של גלוקוז ואינסולין בדם. חשוב לבצע בדיקות סוכר באופן יומי וליטול את הטיפול התרופתי באופן קבוע, תוך הקפדה על תזונה נכונה ופעילות ספורטיבית מתאימה. להרחבה בנושא – שיטות טיפול בסוכרת באתר tevalife

בנוסף, ממצאי המחקרים הנ"ל מחייבים את הצוותים הרפואיים לשקול אפשרות של ביצוע בדיקות סקר לאבחון מוקדם של ירידה בתפקודים מנטליים וקוגניטיביים בקרב חולי סוכרת ואנשים הנמצאים במצב טרום סוכרתי. זאת על מנת לאתר את האנשים שנמצאים בקבוצת סיכון ללקות בדמנציה ולהציע להם טיפול מוקדם שיהיה יעיל יותר.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

2019 – ארגון הבריאות העולמי: "מספר הסובלים מדמנציה גדל ב-10 מיליון איש"


    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715434

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר