עמוד הבית » מבחן תלות

מבחן תלות

ביטוח לאומי מעניק גמלת סיעוד לקשישים לאחר גיל הפרישה, אשר זקוקים לסיוע בביצוע פעולות יומיומיות: קשישים הסובלים ממוגבלויות גופניות בעקבות פציעות, מחלות וניתוחים או ממוגבלויות קוגנטיביות כמו דמנציה ואלצהיימר.

על מנת לבדוק את מידת העזרה לה זקוק הקשיש, ובהתאם, את מידת הסיוע הכלכלי הניתן לו, עורך המוסד לביטוח לאומי את מבחן התלות. המבחן נערך בבית הקשיש על ידי אח מוסמך, רופא או פיזיותרפיסט מטעם הביטוח הלאומי.

מה בודק מבחן התלות?

  • מידת התפקוד של הקשיש (ADL)- בין 0-8 נקודות.
  • מידת הצורך בהשגחה ורמת הסכנה שהקשיש מהווה לעצמו ולאחרים ללא השגחה- אם זקוק להשגחה מתמדת ניתנות 6.5 נקודות.
  • האם הקשיש מתגורר לבדו- אם מתגורר לבדו וציון ה-ADL הוא 2 ומעלה, יקבל 2.5 נקודות נוספות.

בסיום המבחן נקבעת מידת הזכאות של הקשיש- אינו זכאי לגמלת סיעוד (0-2.5 נקודות), זכאי לגמלה חלקית הכוללת 9.75 שעות סיעוד (2.5-6.5 נקודות), או זכאי לגמלה מלאה הכוללת 16-18 שעות סיעוד שבועיות (מעל 6.5 נקודות). חשוב לדעת כי הזכאות לקצבת סיעוד ניתנת רק לתושבי המדינה ותלויה גם ברמת ההכנסה.

מובן מאליו כי מצבם הבריאותי והתפקודי של קשישים רבים מידרדר עם השנים, באופן טבעי או בעקבות מחלות שונות. למשל מצבם של חולי אלצהיימר בדרך כלל מידרדר מתפקוד מלא לאי- תפקוד בתוך תקופה של מספר שנים. לפיכך ניתן להזמין מבחן תלות חוזר עם כל שינוי במצבו של הקשיש, על מנת שיקבל את קצבת הסיעוד המגיעה לו בהתאם למצבו.

בדיקת תפקוד

במבחן נבדקת מידת התפקוד של הקשיש בפעולות הבסיסיות ביותר, ובעצם נבדקת רמת העזרה הדרושה לביצוע הפעולות. על כל פעולה ניתן ניקוד בין 0 ל- 3, כשציון 0 משמעו שהקשיש מבצע את הפעולה בקלות, ציון 1-2 משמעו שהקשיש זקוק לעזרה מסויימת בביצוע הפעולה וציון 3 משמעו שהקשיש תשוש נפש, שתלוי באופן מוחלט במישהו אחר לביצוע הפעולה.

הפעולות הנבדקות:

  • שכיבה וקימה- היכולת לקום מהמיטה ולשכב במיטה, היכולת להתרומם מהכסא ולהתיישב בכסא.
  • ניידות- עד כמה הקשיש מסוגל לנוע בכוחות עצמו או באמצעות עזרים כמו מקל הליכה או הליכון. כמובן כאשר ישנה פגיעה בניידות בגיל המבוגר והקשיש הנבדק נעזר בכסא גלגלים או מרותק למיטתו יקבל ניקוד גבוה במדד זה.
  • אכילה ושתייה- היכולת לאכול ולשתות באופן עצמאי, בהנחה שהמזון מבושל ומוגש עבורו.
  • לבוש והתפשטות- היכולת להתלבש ולהתפשט באופן עצמאי, כולל פעולות כמו סגירת כפתורים או רכיסת רוכסן, הרכבת חגורה רפואית אם יש או הרכבת גפה מלאכותית אם יש.
  • שליטה בסוגרים- היכולת לתת שתן וצואה באופן עצמאי, ללא צורך בשימוש בקטטר.
  • רחצה- היכולת להכנס למקלחת או לאמבטיה ללא סיוע ולהגיע לאיברי הגוף השונים כדי לרחוץ אותם.

מבחן תלות – ביקורת

ארגונים שונים העלו ביקורת על השיטה של מבחן התלות, בטענה כי הקשישים העומדים למבחן מראים ביצועים גבוהים יותר מאשר הביצועים היומיומיים שלהם- אם בגלל בושה מהבוחן (רצון להוכיח שהם עדיין בריאים ומסוגלים) או בגלל שההנחיות מסייעות להם לבצע פעולות שאינם מבצעים היטב ללא הנחיות.

לדברי המתנגדים למבחן, קשישים רבים הזקוקים לעזרה סיעודית אינם מקבלים את המלגה המגיעה להם ונאלצים לממן בעצמם את העלות היקרה של החזקת מטפל או עובד זר סיעודי. המוסד לביטוח לאומי דוחה את טענות אלה בטענה ובינתיים לא נמצא פתרון אחר על מנת שהקשישים יקבלו את הסיוע הכלכלי שללא ספק מגיע להם.


    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715434

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר