עמוד הבית » התעמלות שומרת על בריאות המוח

התעמלות שומרת על בריאות המוח

בשנים האחרונות נערכו מחקרים רבים העוסקים בקשר של התעמלות גופנית לשמירה על יכולות קוגנטיביות. מחקרים אלו נובעים מתוך הגישות המקובלות בשנים האחרונות על אנשי רפואה ומחקר, המדגישות את הראיה ההוליסטית של גוף האדם כיחידה אחת- גוף, מוח ונפש גם יחד.

גישות אלה, שקשורות גם בהשפעה הגוברת של תורות המזרח על החברה המערבית, מקדמות בין היתר מחקרים העוסקים בקשר בין פעילות גופנית לכשרים קוגניטיביים שונים.

לא מדובר רק על מניעת תהליכי הזדקנות המוח ומחלות כמו דמנציה ואלצהיימר, אלא גם על תחזוקה של היכולות המוחיות בגילאים מוקדמים בהרבה.

פעילות יומיומית

אחד המחקרים המאתגרים ביותר נעשה על ידי חוקרים קנדיים, שבדקו את רמת הוצאת האנרגיה ואת היכולות הקוגניטיביות בקרב קבוצה גדולה של קשישים מתנדבים, במשך תקופה שנעה בין שנתיים לחמש שנים. מעטים מהם התעמלו באופן מוסדר, והפעילויות הגופניות בהן עסקו היו פעילויות שגרתיות: סיבובים רגליים באזור הבית, ניקיונות, בישול, גינון וכו'.

למרות שהיו אלו פעולות אגביות ופשוטות, ההשפעה על היכולת הקוגניטיבית הייתה מדהימה: בעוד קשישים שהעבירו את זמנם בישיבה מלאה הראו ירידה משמעותית בציוני מבחני היכולות השכליות שנעשו במהלך שנות המחקר, רובם המכריע של הקשישים הפעילים ביותר מבחינה גופנית הראו ירידה קטנה בהרבה.

עורכי המחקר רואים בכך מקור לאופטימיות. לדבריהם, תוצאות המחקר מראות כי גם מי שאינו מתעמל באופן מוסדר יכול להפיק תועלת מפעילות גופנית פשוטה אך עקבית.

צלילות מוחית למשך שנים

תוצאות דומות עולות ממחקר נוסף שפורסם לאחרונה. במחקר זה נבדקה קבוצת נשים קשישות, רובן בשנות השבעים לחייהן, הסובלות ממחלת כלי דם או שנמצאות בסיכון גבוה למחלה כזו. הנבדקות מילאו דיווחים על הפעילות הגופנית שלהן וביצעו סדרת מבחנים קוגניטיביים, למשך תקופה בת 5 שנים.

גם בין בנות קבוצה זו לא היו רצות מרתון ואפילו לא מתעמלות אירובי- הפעילויות הגופניות שלהן היו פעילויות יומיומיות שכללו הליכה ופעולות בבית. אך גם במקרה זה, הקבוצה הפעילה מבין הנבדקות הראתה ירידה קלה יותר ביכולות הקוגניטיביות לעומת הקבוצה הפחות פעילה: אמנם גם היכולות של הקבוצה הפעילה פחתו עם השנים, אך בצורה הרבה פחות משמעותית.

המשמעות של העובדה הזו היא שהסיכון של הנשים הפעילות גופנית לחלות בדמנציה או באלצהיימר נמוך יותר, או שגיל פרוץ המחלה צפוי להיות מאוחר יותר. עורכי המחקר טוענים כי התוצאות מצביעות על כך שפעילות גופנית פשוטה יכולה להעניק לקשישים עוד מספר שנים של צלילות מוחית ושקט נפשי. פעילות גופנית יכולה בעצם להשפיע על קצב ומהלך התקדמות הזקנה.

אפילו פעילות גופנית מינימאלית, כמו הרמת משקולות פעמיים בשבוע בלבד, הביאה להשפעות חיוביות על היכולות הקוגניטיביות: קבוצת נשים שהשתתפה במחקר הראתה יכולות טובות יותר של עיבוד מוחי לעומת קבוצת הביקורת, בסדרת מבחנים שבדקה יכולות קוגניטיביות ספציפיות.

במחקר זה נבדקו גם סריקות MRI של המשתתפות, שהוכיחו שאזורי המוח האחראים על העיבוד המוחי היו פעילים בהרבה אצל קבוצת מרימות- המשקולות לעומת קבוצת הביקורת.

התעמלות מונעת

מומחים בתחום רואים במחקרים אלו מעין "קריאת אזהרה": קריאה לאנשי מחקר, רפואה ואולי גם אנשי ציבור לעודד פעילות גופנית בצורה נרחבת- בקרב קשישים כמו גם בקרב אוכלוסיות צעירות יותר.

כמובן שלפעילות גופנית השפעות חיוביות נוספות- בין היתר על בריאות השרירים, כלי הדם, השלד ומערכת העצם, כמו גם על הבריאות הנפשית. לא פלא שבשנים האחרונות התרבו תכניות רפואה מונעת, בישראל כמו בשאר העולם המערבי, המקדמות את הפעילות הגופנית ומעודדות את כולנו- להתחיל לזוז.


    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715434

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר