מחקרים: קפאין מונע דמנציה
מחקרים שפורסמו באחרונה מגלים כי שתיית קפה עשויה להפחית את הסיכון ללקות במחלת דמנציה. במשך עשר שנים נבדקו חולים ששתו לפחות שלוש כוסות קפה ביום לעומת כאלה שלא שתו כלל. התוצאות הוכיחו כי בקרב החולים השותים קפה במשך תקופה ארוכה, פחת הסיכון ללקות במחלות האלצהיימר והדמנציה.
לחוקרים התברר כי הקפאין המצוי בקפה משפר את תפקוד החולים ומפחית את הסיכון של הנבדקים הבריאים לחלות. בדיקות שנערכו עם קפה ללא קפאין נתנו תוצאות אחרות. כלומר, שתיית קפה נטול קפאין לא עושה את העבודה.
מהי דמנציה?
הדמנציה (שיטיון) היא מלה הפוגעת בתפקודים הקוגניטיביים והמנטליים של החולה. יכולת החשיבה וההתנהלות התקינה של הרגשות ודרך ההתנהגות נפגעות. אדם הלוקה במחלה יאבד בהדרגה את הזיכרון, ולאחר מכן את יכולת החשיבה שלו. בשלבים ממתקדמים יותר הוא יתקשה להתמצא במרחב ויאבד את תחושת הזמן.
התפקוד היומיומי של החולה נפגע. הוא אינו מסוגל לזהות אנשים, אף לא את הקרובים לו. התקשורת שלו עם הסביבה נפגעת. הוא מבולבל ועצבני ולעיתים יתכנו מקרי אלימות הנובעים מחשדנות המתפתחת בעקבות התסמינים של המחלה. בשלביה הסופיים החולה אינו מסוגל לשלוט בסוגריו ולתפקד בכוחות עצמו. הוא מרותק למיטה וזקוק לטיפול סיעודי צמוד.
הדמנציה נחשבת למחלה קשה לאדם ולסביבתו הקרובה. היא נפוצה בעיקר בקרב קשישים. כעשרה אחוז מבני 65 ומעלה לוקים בה. בגילאים מתקדמים יותר שכיחות החולים הולכת וגדלה.
אלצהיימר מוביל לדמנציה
אחת הסיבות העיקריות להתפתחות דמנציה היא מחלת האלצהיימר. בקרב כשבעים אחוז מכלל החולים היא הופיעה עקב כך. מאפייני האלצהיימר זהים – הידרדרות הדרגתית בתפקודי החשיבה והרגשות והפרעות התנהגותיות.
זוהי מחלה ניוונית של מערכת העצבים המרכזית. הסיבה להופעתה אינה ברורה ועולם הרפואה עדיין לא מצא לה מזור. מחקרים רבים נערכים במטרה למצוא את הגורם למחלה ולעצור את התפתחותה. סברת החוקרים כי היא מושפעת משילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים וכן מאורח החיים של האדם. בשלביה הסופיים מחלת האלצהיימר גורמת למוות.
המחקרים שפורסמו באחרונה נערכו במסגרת הניסיונות של החוקרים למצוא את הגורם לאלצהיימר ובעקבות כך לדמנציה.
הקפה משפר את תפקוד החולים
הקפאין, החומר הפעיל בקפה, פועל כחוסם קולטני אדנוזין הגורם לפעילות נמרצת במערכת העצבים ולשחרור חומר הנקרא אפינפרין. חומר זה מגביר את קצב פעימות הלב ומעלה את לחץ הדם. פעולה נוספת שעושה הקפאין היא להעלות את רמת הדופאמין במוח.
כתוצאה מהתהליכים הללו מתעוררים תאי עצב המפרישים אדרנלין ודופאמין למערכת העצבים. המחקרים הוכיחו כי שתיית קפה המכיל קופאין משפרת את היכולת הקוגנטיבית (החשיבתית) של האדם ואת הזיכרון. שיפורים אלה נובעים עקב התהליכים שהוצגו לעיל.
מאחר והאלצהיימר והדומנציה הכרוכה בו פוגעים ראשית כל ביכולת החשיבה, שתיית קפה לאורך שנים רבות מפחית את הסיכון לאיבוד היכולת הזאת שהיא בעצם הסממן העיקרי של המחלות הללו.
עכברים שותים קפה
במחקר אחר שפורסם בשנת 2010 נבדקה השפעת שתיית קפה על עכברי מעבדה. הם חולקו לשתי קבוצות – בריאים וחולי אלצהיימר מהונדסים. למי השתייה שלהם הוכנסו רמות מסוימות של קפאין ושתי הקבוצות עברו מבחנים לבדיקת תפקודי החשיבה והזיכרון שלהם.
תוצאות המחקר הוכיחו כי עכברים בריאים שצרכו קפאין גילו יכולת קוגניטיבית טובה יותר מאלה שלא קיבלו קפאין. גם בקרב העכברים חולי האלצהיימר שקיבלו קפאין מבחני החשיבה והזיכרון שנערכו להם הוכיחו תוצאות טובות יותר מחבריהם החולים שלא צרכו קפאין.
מסקנת המחקר: שתייה מתונה של קפה ( 3 כוסות ביום) משפרת את יכולות החשיבה והזיכרון ועשויה להפחית את הסיכון לחלות בדמנציה ובאלצהיימר.