חיסון נגד אלצהיימר
מאז שאדוארד ג'נר פיתח את החיסון נגד אבעבועות שחורות, הצליחו בני האדם לפתח חיסונים רבים ובכך להציל את אוכלוסיית העולם מפני מוות המוני במגיפות קשות שיכלו לפקוד אותה.
כיום כל תינוק מקבל כבר ביום היוולדו סדרה של חיסונים אותה הוא מסיים בחטיבת הביניים. למרת שקיים ויכוח בחברה בנוגע לנחיצות של אותם חיסונים, מחקרים מראים כי הם הובילו לירידה משמעותית בתחלואה.
עולם הרפואה מנסה כל הזמן למצוא חיסונים למחלות קשות שונות עימם נאלץ המין האנושי להתמודד. כבר דובר על מציאת חיסון לסרטן ואכן קיים כיום בשוק חיסון נגד נגיף הפפילומה שיכול לגרום לסרטן צוואר הרחם.
הכוונה ב"חיסון" היא החדרה של חומר מסוים לגוף שיצליח לעורר את המערכת החיסונית שלו כדי שזו תתקוף גורמים שונים הגורמים לנו למחלה. בחיסון נגד שפעת, לדוגמא, מוחדרים לגוף חלקיקים המרכיבים את נגיף השפעת.
חלקיקים אלו מגרים את תאי מערכת החיסון וגורמים להם "להכיר" את הסימנים של נגיף השפעת. כאשר יש הדבקה בנגיף השפעת, מערכת החיסון מזהה את הנגיף בשלב מוקדם, תוקפת אותו ומשמידה אותו עוד לפני שמתפתחת מחלה.
חוקרים שוודיים מדווחים כי ניסוי שלב 2 שהם עורכים בימים אלו על חיסון כנגד מחלת האלצהיימר, מראה תוצאות מוצלחות ביותר והם מקווים כי אם התוצאות ימשיכו להיות טובות, בתוך שנתיים יהיה לנו חיסון כנגד מחלת אלצהיימר.
מהי מחלת האלצהיימר?
על-פי משרד הבריאות העולמי, אלצהיימר היא המחלה שגדלה בצורה הכי מהירה בזמננו בעולם כולו. מדובר במחלה ניוונית של תאי העצב במוח. תאי העצב מתנוונים כתוצאה מהצטברות של חומר בשם "בטא- עמילואיד" בתוכם. החומר פועל כמו רעל והורס את התאים. כידוע, המוח אחראי לכל הפעולות שגופנו מבצע ולכן תוצאות הפגיעה בו הן כל-כך הרסניות.
כיום אין טיפול או ריפוי למחלת האלצהיימר והיא מוגדרת כמחלה מידרדרת וחשוכת מרפא. סימניה המוכרים ביותר של האלצהיימר הם שכחה ואובדן זיכרון. עם הזמן חלה ירידה בכל התפקודים הקוגניטיביים וכן ירידה בהתמצאות בזמן ובמקום. בהמשך מופיעים גם קשיים תפקודיים, תחילה בביצוע מטלות מורכבות ולאחר מכן במטלות יומיומיות. לבסוף אין האדם מסוגל לנוע בכוחות עצמו.
המחקר החדש והחיסון שנבדק
המחקר בוצע על-ידי חוקרים מהמרכז הרפואי קורלינסקה שבשטוקהולם, ופורסם בכתב העת המדעי היוקרתי Neurology the Lancet. מדובר במחקר שלב 2. בעבר נערכו ניסיונות לפתח חיסון כנגד מחלת האלצהיימר, אולם אלה נכשלו לאחר שגרמו לתופעות לוואי קשות בקרב הנבדקים.
התרכיב החיסוני שפיתחו החוקרים נקרא CAD106 והוא הוזרק לקבוצת חולים עם מחלת אלצהיימר קלה עד בינונית. מטרת החיסון היא לעורר את תאי מערכת החיסון בכדי שיתקפו באופן ספציפי את החומר בטא עמילואיד שמצטבר במוחם של חולי האלצהיימר ומביא, על ידי כך, להתפתחות ולביטויים של המחלה.
החולים שהשתתפו בניסוי היו בני 50-80 והמעקב אחריהם נמשך במשך שלוש שנים. בקרב 80% מהנבדקים, מתן החיסון הצליח לגרום לתאי מערכת החיסון שלהם לייצר נוגדנים ספציפיים כנגד החלבון בטא- עמילואיד. הנוגדנים תקפו את החלבון והרסו אותו. החולים לא דיווחו על תופעות לוואי קשות או יוצאות דופן בעקבות מתן החיסון.
הריסת החומר בטא עמילואיד יכולה להוביל להאטה בהתפתחות של מחלת האלצהיימר בקרב חולים עם מחלה קלה עד בינונית, כך מניחים החוקרים. כמו כן, החוקרים סוברים כי מתן החיסון יכול גם לדחות את הופעת המחלה בכ-5 שנים בממוצע ולהפחית במחצית את מספר החולים.
בשנתיים הקרובות ימשיכו החוקרים בניסויים מתקדמים יותר ולאחר קבלת התוצאות של השלב הבא במחקר, ניתן יהיה להחליט האם החיסון יקבל אישור ויתחיל להיות משווק לאוכלוסייה הרחבה.