עמוד הבית » הקשר בין בעיות שינה ודמנציה

הקשר בין בעיות שינה ודמנציה

8583889_xxlבעיצומה של מלחמת יום הכיפורים, כשהאלוף חיים בר לב, מפקד חזית הדרום, נחת במוצב הפיקוד הקדמי שהיה ממוקם באום חשיבה, הדבר הראשון שעשה היה לפרוש לשינה של מספר שעות. את המהלך שגרם לרבים להרים גבה גיבה במשפט המפורסם לפיו גנרל עייף הוא גנרל מטומטם. אמרה זו מעידה על כך שלבר לב הייתה מודעות לתפקיד החשוב שמשחקת השינה בתפקוד המנטלי והקוגניטיבי של האדם.

האמת היא שלא צריך להיות מומחה לשינה כדי לדעת ששינה מספקת ואיכותית היא בין המרכיבים הבסיסיים והחשובים ביותר בבריאות ובאיכות החיים שלנו. למעשה די בלילה אחד ללא שינה איכותית בשביל שכל אדם באשר הוא יהפוך לעצבני, חסר אנרגיה וחסר ריכוז. כמו כן השינה משפיעה השפעה ניכרת על היכולת הקוגניטיבית של כל אחד ואחד מאתנו ובנוסף חיונית לתהליכי הטמעת זיכרונות.

מחזורי השינה

במהלך השינה במצב תקין מתקיימים כשלושה עד ארבעה מחזורי שינה כשכל אחד מהמחזורים נמשך בין שעה לשעה וחצי. כל מחזור מורכב מארבעה שלבים שונים: השלב הראשון והשני של השינה הם שלבי השינה השטחית או שלבי ההירדמות הראשוניים, בשלב השלישי השינה כבר עמוקה יותר ואילו בשלב הרביעי, הנקרא REM (ראשי התיבות של rapid eye movement, תנועות עיניים מהירות), אנחנו חולמים חלומות והשינה עמוקה ביותר.

אם השינה קצרה מדי ואם לא מופיעים כל השלבים מספיק פעמים במהלך הלילה, תהליך הטמעת הזיכרונות שנאספו במהלך היום לא יתבצע בצורה תקינה וייווצר קושי לזכור חוויות. ככול הנראה שני השלבים הראשונים של השינה חיוניים ליכולת הזיכרון לטווח קצר ואילו שלבים שלוש וארבע חיוניים לצורך הטמעת זיכרונות בזיכרון לטווח הארוך.

הקשר בין בעיות שינה למחלת אלצהיימר

לאור כל הכתוב לעיל, אין זה פלא שישנו קשר ברור בין בעיות שינה למחלת אלצהיימר, הבאה לידי ביטוי בין היתר בפגיעה בזיכרון כשסך הכול לפי הידוע לנו כיום, כרבע מחולי האלצהיימר סובלים מבעיות שינה על רקע הפרשה לא תקינה של מלטונין. המלטונין הוא הורמון השינה, המופרש במוח לקראת שעות החשיכה על מנת להכניס אותנו למצב מנומנם וכך לווסת את השעון הביולוגי ואת מחזורי השינה והערות.

בעיות שינה כרוניות עשויות להוביל להצטברות של עמילואיד ברקמת המוח, כאשר הצטברות של עמילואיד היא בין הסימנים המסייעים לזהות מוח של חולה אלצהיימר. לפי חלק מהמומחים בתחום, השינה הלא מספקת תורמת להיווצרות האלצהיימר בכך שהיא מקשה על סילוק העמילואיד מרקמת המוח.

במחקר מפורסם שנערך בשנים האחרונות בנושא הקשר שבין בעיות שינה לסיכון לחלות באלצהיימר נמצא כי ישנה קורלציה ברורה בין כמות שעות השינה ואיכות השינה בקרב בני שבעים ומעלה לבין כמות העמילואיד המצטבר במוח. לפי מחקר זה, מדובר בקשר הפוך, כלומר ככל שהשינה קצרה יותר או פחות איכותית, כך יותר עמילואיד מצטבר במוח.

האיכות חשובה לא פחות מהכמות

ישנם אנשים רבים הנוהגים לישון מדי לילה שמונה ואף תשע שעות ובכל זאת סובלים מעייפות ומתחושת כבדות לאורך היום. במקרים האלו לרוב מדובר בתוצאה של שינה לא איכותית. ישנם גורמים רבים שיכולים להוביל לפגיעה באיכות השינה כשבין היתר מדובר על תסמונת דום נשימה בשינה, תסמונת רגליים לא שקטות בשינה ועוד. אי לכך, אם אתם סובלים מבעיות זיכרון או מתחושה של עייפות לאורך היום, למרות שאתם לא ישנים פחות משבע שעות בלילה, ייתכן מאוד שאתם סובלים מבעיה כלשהי הפוגעת באיכות השינה שלכם, שמומלץ לאבחן בהקדם.

 

 


    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715434

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר