עמוד הבית » זכויות עובדים הסועדים והמטפלים בהוריהם

זכויות עובדים הסועדים והמטפלים בהוריהם

זכויות עובדים הסועדים והמטפלים בהוריהםהרבה מאוד ישראלים שעובדים ומפרנסים את עצמם ואת משפחותיהם נושאים על גבם לפחות באופן חלקי את הטיפול בהורים סיעודיים, קרובים חולים ונכים או כאלה הסובלים מירידה קוגניטיבית ברמה כזאת או אחרת. כמה זה הרבה? במספרים מתברר שהרבה מאוד – הערכות מדברות על כמיליון וחצי ישראלים, מרביתם נשים, שסועדים את הוריהם ונושאים תוך כדי כך בנטל נפשי ולא פעם – גם כלכלי. חשוב, אם כן, לדעת שיש גם זכויות שיכולות להקל ולו במעט.

מעסיק שמתחשב – מרוויח יותר

בכירים בעמותת Caregivers הישראלית יודעים לספר שלעומת המצב בישראל, ברבות ממדינות העולם קיימת הכרה והוקרה לאנשים באמצע החיים, המטפלים וסועדים את קרוביהם המזדקנים והחולים. למעשה, שמה של העמותה נגזר מהשם שניתן בחו"ל לתופעה המתרחבת של ילדים המטפלים בהוריהם המבוגרים (שעליהם, יש להוסיף גם את בני הזוג שמטפלים בשותף לחיים החולה או הסיעודי).

בארץ, המעסיקים לא כל כך יודעים להתמודד עם עובד הזקוק לעזרה ולהתחשבות מיוחדת לצורך טיפול בהורה מבוגר. זאת, לעומת היחס הטוב יחסית שמקובל להציע לעובד המתמודד עם מחלה של אחד הילדים. מנתונים שנאספו מסביב לעולם עולה שיש מדינות שבהן המצב שונה. יש מדינות שבהן המעסיקים נוטים לסייע גם לעובדים המטופלים בהורים מבוגרים. ישנה הכרה שעובד שמקבל סיוע כגון גמישות בעבודה מחזיר בתשואה חיובית של מחויבות לעבודה והשקעה שעולה בהרבה על התשומה של המעסיק.

הנתונים העצובים בישראל מראים שלא מעט עובדים, יותר ממאה וחמישים אלף איש, נאלצו לחפש מקום עבודה חלופי לאחר שגילו חוסר התחשבות מצד מעסיק קודם. כאשר המעסיקים בארץ יבינו שהם יכולים להרוויח מעובדים מרוצים שבסופו של דבר הם גם אנשים מאוד אכפתיים, תופעה זו תוכל להצטמצם גם אם לא להיעלם מהעולם.

זכויות שכדאי להכיר

בעוד שהצעות להסדיר בחקיקה זכויות שונות לעובדים המטופלים בהורים קשישים טרם הבשילו לחוק מסודר ומקיף, ישנן זכויות שניתן ליהנות מהן כבר כיום. חלק מהזכויות מוסדרות בחקיקה נוכחית ואחרות – מוסדרות על פי תקנות ונהלי עבודה. בין הזכויות שראוי להכיר ניתן למצוא:

  • איסור הפליית העובד – למעסיק אסור להפלות עובדים מטעמים זרים, לרבות הצורך לטפל בהורה סיעודי או בבן זוג שחלה.
  • הטבות במיסוי – טיפול באנשים בעלי מוגבלויות כגון הורים סיעודיים עשוי לענות על הקריטריונים להטבות מס כגון תוספת נקודות זיכוי. הטבת מס ניתן לקבל גם כאשר קיים קרוב משפחה השוהה במוסד (זה נכון לגבי אנשים שהוריהם שוהים במוסד וכן לגבי הורים שלדיהם שוהים במוסד).
  • התפטרות כדין פיטורין – למרות שאדם המתפטר מתפקידו לא יהיה זכאי בדרך כלל לפיצויי פיטורין, יש מקרים שניתן לראות בהתפטרות פיטורים המזכים בפיצויים. עובד המטפל בהוריו ונאלץ משום כך לעזוב את תפקידו ואת משרתו יהיה זכאי לפיצויים.
  • כאשר עובד המטפל בהוריו נמצא ללא תעסוקה בשכר ולעיתים גם כאשר יש לו תעסוקה שכזאת, יש לו זכאות לקבל הבטחת הכנסה מתוקף היותו מטפל בקשיש.
  • עבור הורים שנחשבים למוגבלים בניידות, כגון כאלה המוכרים בביטוח לאומי ומקבלים גמלת ניידות, ניתן לקבל תו נכה לרכב. גם אם ההורה אינו נוהג, ניתן לקבל את התו הזה לרכבו של בן המשפחה המטפל. זאת, כאשר ניתן להראות שהדבר נעשה עבור ההורה המטופל.
  • פניה לעמותות – עמותות כגון אשל – רעות וכן עמותת caregivers מספקים סיוע, תמיכה נפשית ומידע חשוב לאנשים הסועדים ומטפלים בקרובי משפחה – הורים, ילדים, בני זוג. מידע חשוב נוסף ניתן למצוא גם באתר הזכויות "כל זכות" המרכז זכויות בנושאי בריאות, הטבות כלכליות ועוד.

 

ראו גם:

שיקולים בהחלטה אם לבחור מטפל סיעודי ביתי או מעבר לבבית אבות


    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715434

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר