עמוד הבית » פסיכוגריאטר

פסיכוגריאטר

קשישים רבים נאלצים להתמודד עם בעיות הקשורות במוח ובנפש: דמנציה, אלצהיימר, דכאון, חרדות והפרעות נוספות הופכות שכיחות עם העליה בגיל. פסיכוגריאטר הוא פסיכיאטר המתמחה ברפואת הנפש של בני גיל הזהב ומטפל במחלות אלה ודומותיהן.

פסיכוגריאטרים עובדים במסגרת מרפאות ציבוריות לבריאות הנפש, בתי חולים, בתי אבות, מוסדות סיעודיים וקליניקות פרטיות.

יתרונם הגדול על פני אנשי טיפול אחרים הוא ההתמצאות שלהם בתחומים רבים הנוגעים בחיי הקשישים מן הבחינות הסוציאליות והרפואיות כאחד: נסיבות חיים קשות בגיל השלישי (כגון אובדן בן זוג, פרישה מעולם העבודה, בדידות ועוד) ומחלות גופניות אשר משפיעות על התפקוד המוחי והנפשי.

כמו כן, לפסיכוגריאטרים קיים ידע רב על גופי עזרה סוציאלית ומוסדות קהילתיים, סוגי מטפלים ובתי דיור מוגן, על הצורך בתמיכה משפחתית וחברתית ואף הכרות עם עולמן של אוכלוסיות מיוחדות, כגון עולים חדשים או ניצולי שואה.

פסיכוגריאטרים מנצלים את הידע הנרחב הזה בטיפול ובייעוץ שהם מעניקים לקשיש, מתוך ראייה רחבה של השלכות המצב הנפשי על חיי הקשיש.

מתי מומלץ לפנות לפסיכוגריאטר?

לכל אדם מבוגר שמרגיש לא טוב מבחינה תפקודית או נפשית מומלץ לפנות לאבחון אצל פסיכוגריאטר. מבוגרים רבים מתקשים לפנות לטיפול בכוחות עצמם- בעיקר קשישים שהיו עצמאיים ומתפקדים כל חייהם ומתקשים להסתגל למצב של "נזקקים" – הם לא מודים בחולשתם הנפשית או בתופעות כמו בלבול ושכחה ומבטלים את הדאגה של הקרובים להם באמירות כמו: "זה בגלל הכדורים", "זה רק בשעות הערב", "זה שטויות" ועוד.

גם אם תופעות כמו בלבול, שכחה, דיכאון ומצבי רוח מופיעים רק בנסיבות מסוימות- ניתן לטפל בהן. לכן חשוב שקרובי המשפחה יהיו עירניים לשינוי בהתנהגותו של אדם מבוגר ויפנו אותו לאבחון באם הם רואים שינוי בהתנהגותו או במצב רוחו. לעתים לא נעים להציע לפנות לרופא, אך בסופו של דבר האבחון יכול להועיל מאוד לאותו אדם.

אם מדובר במחלות דמנטיות, הרי שאבחון אלצהיימר בשלב מוקדם, יכול לעכב את ההידרדרות במצב, גם אם לא למנוע לחלוטין. אם מדובר בקשיש הלוקה בבעיות פסיכיאטריות כמו דכאון, חרדה או הפרעות מצב רוח שונות, חשוב לברר את מקור הבעיה וכדאי לטפל בה על מנת למנוע מהקשיש סבל מיותר.

פסיכוגריאטר – אבחון

הפסיכוגריאטר עורך אבחונים נפשיים וקוגנטיביים כדי לאתר את מקור ההפרעה ואת מצבו המנטלי והנפשי של הקשיש: בין היתר האבחון כולל שאלונים ומבדקים לבדיקת יכולות חשיבה שונות, ביניהם מבחן מיני מנטל – מבחן ידוע לבדיקת דמנציה.

הפסיכוגריאטר בוחן גם את מצבו הנפשי של המאובחן באמצעות ראיון ושאלונים וכן מדדים פיזיולוגיים שונים כמו בדיקות כלליות, אק"ג, לחץ דם ועוד. הפסיכוגריאטר חייב לבדוק גם אילו תרופות המאובחן נוטל, כיוון שחלק מהסימפטומים הנפשיים יכולים להיות תופעת לוואי של תרופה או של שילוב תרופות. בהתאם לממצאים, בין אם זה אלצהיימר, דמנציה, אמנזיה, מחלת פיק, הנטינגטון או מחלת קרויצפלד יעקב, המטופל נשלח לטיפול ייעודי, המותאם לבעייתו.

פסיכוגריאטר – טיפול

כאמור, הטיפול נערך בהתאם לממצאים. פעמים רבות הקשיש מופנה לטיפול אצל גורמים אחרים, למשל מטפלים רגשיים כמו פסיכולוגים, עובדים סוציאלים או מטפלים באמנות. לעתים ניתנות המלצות על מטפלים או מוסדות מתאימים למצב התפקודי של הקשיש.

כשנדמה שהבעיה העיקרית שהוא סובל ממנה היא בדידות, ניתן לקשר אותו למרכזים קהילתיים- חברתיים. לפעמים נדרש אבחון של איש מקצוע נוסף, כגון רופא נוירולוג, רופא אף- אוזן- גרון ואחרים או טיפול של קלינאי תקשורת. הפסיכוגריאטר עצמו מעניק בעיקר טיפול תרופתי, כמו כל פסיכיאטר.

בנוסף לכך, פסיכוגריאטר מרכז גם את המעקב אחר מצבו של הקשיש, גם אם הופנה לגורמי טיפול נוספים. הוא מייעץ למשפחה לגבי טבע המחלה, התפקוד הצפוי של הקשיש וכמובן דרכי ההתמודדות ומדריך גם גורמים טיפוליים כמו רופאים אחרים, אחיות וצוותים סיעודיים. כמו כן הוא רשאי לתת חוות דעת על תפקודו הנפשי, המוחי והסוציאלי של קשישים עבור גורמים משפטיים שונים.


    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715434

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר